10 TIPS OM JOUW DOELEN DEZE KEER

WÉL TE BEREIKEN!

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Of doe je er niet omdat je denkt dat je het niet vol gaat houden? Maar wat als het je wel zou lukken om jouw dromen waar te maken?

Veel mensen hebben op 1 januari nieuwe voornemens voor het nieuwe jaar. Vol frisse moed gaan ze aan de slag om hun doelen te bereiken. Voor de een is dat het afronden van een scriptie of opleiding, voor een ander gezonder eten, meer sporten, afvallen, een nieuwe baan zoeken, die ene reis gaan maken, sparen voor iets wat je heel graag wilt hebben, een boek schrijven of een ander mooi doel.

Als organizer hoor ik vaak dat mensen het lastig vinden om hun doelen te realiseren. De een vindt het lastig om te starten met iets nieuws en de ander vindt het lastig om een nieuwe gewoonte vol te houden. Vaak lukt het de eerste weken nog wel, maar wordt het daarna lastiger. Dit heeft er vaak mee te maken dat hun doel “te groot” is waardoor ze het overzicht niet hebben. Hierdoor weten ze niet goed waar en hoe ze moeten beginnen en raak je minder gemotiveerd om je nieuwe voornemens vol te houden.

Wanneer je aan een doel geen deadline stelt en je doel niet meetbaar, realistisch en planbaar is dan is het geen doel, maar zal het altijd een droom blijven.

Bij mijn klanten en mezelf merk dat wanneer je onderstaande tips toepast de kans op het behalen én volhouden van jouw voornemens erg groot is. Wil jij dat ook? Lees dan de 10 tips om aan de slag te gaan om jouw dromen om te zetten in haalbare doelen.

1. Wat is jouw motivatie om met jouw doel aan de slag te gaan?

Zorg dat duidelijk is waarom je dit zo graag wilt. Als jouw “why” groot genoeg is ben jij meer gemotiveerd om het vol te houden om aan jouw doel te werken. Als je bijvoorbeeld meer wilt gaan sporten, waarom wil je dat? Wil je je conditie opbouwen, afvallen of meer spieren kweken?

Fantaseren over het eindpunt van jouw doel kan je motiveren om jouw doel te bereiken. Maak er een (digitaal) vision board. Hang deze goed zichtbaar op of maak er je screensaver van je computer van, zodat je dagelijks ziet wat jouw motivatie is.

2. Maak je voornemens concreet.

Dus niet “ik wil gezonder eten”, maar hoe je dat wilt gaan doen bijvoorbeeld “ik wil 400 gram groente per dag eten, elke dag 2 stuks fruit, chips eet ik alleen nog in het weekend en gebak op het werk sla ik over” enz.

Maak het ook meetbaar, zodat je ook weet wanneer je doel behaald is. Dus niet “ik wil meer gaan bewegen”, maar “ik wil 4 keer per week gaan wandelen”. Niet “ik wil sparen voor een nieuwe tuinset”, maar “ik ga iedere week bedrag x opzijzetten, zodat ik in juni die tuinset kan kopen”.

3. Maak je doel klein en stel niet te veel doelen tegelijk.

Stel jezelf realistische en haalbare doelen. Het heeft geen zin als ik op mijn leeftijd als doel heb dat ik in het Nederlands hockeyelftal wil komen. Als je jezelf te veel doelen tegelijk stelt is de kans op slagen ook kleiner. Dan kan het je teveel stress geven in plaats van het realiseren van jouw droom. Zorg er dus voor dat je het leuk blijft vinden om eraan te werken. Als je een doel behaald hebt of je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt dan ben je ook weer meer gemotiveerd om met een volgend doel aan de slag te gaan.

Afhankelijk van hoeveel tijd en energie je wilt steken in het behalen van jouw doelen kun je aan meerdere doelen tegelijk werken. Je kunt bijvoorbeeld als doel hebben ergens voor te sparen en daarnaast 2 per week te willen gaan sporten. Op deze manier kunnen korte en lange termijn doelen naast elkaar gesteld worden.

Is je doel te groot waardoor je het overzicht niet hebt hoe je er mee aan de slag kunt gaan, maak er dan meerdere kleinere doelen van. Je wilt bijvoorbeeld komend jaar je scriptie afronden. Dan kun je dat in kleinere doelen hakken. Kijk wanneer je scriptie klaar moet zijn en houdt rekening met extra tijd, omdat er altijd onvoorziene omstandigheden zijn waardoor het langer kan duren dan gedacht. Daarna maak je een planning vanaf de opleverdatum terug naar nu. Schrijf in de planning dat je bijvoorbeeld iedere zaterdagochtend aan je scriptie gaat schrijven en maak het concreet door in je planning te zetten wat je die zaterdag dan precies gaat doen voor je scriptie.

4. Maak een plan.

Het uitwerken van tip 1 tot en met 3 kan je helpen om je doelen te bereiken. Maak een overzichtelijk en realistisch plan. Wekelijks 5 kilo afvallen is niet alleen niet gezond maar ook niet realistisch.

Schrijf op hoe vaak je iets wilt gaan doen, wanneer en maak het concreet hoe je dit wilt gaan doen. Plan er tijd voor vrij in je agenda. Stel jezelf een deadline, omdat je het anders “ooit” nog wel gaat doen. En voor je het weet wordt ooit nooit…

5. Verander eerst een kleine gewoonte.

Wanneer je te veel en te grote veranderingen wilt doorvoeren wordt dat wel een erg grote uitdaging voor de meesten van ons. Het is makkelijker om kleine gewoontes te veranderen dan in één keer je hele leven om te gooien en door kleine stappen vooruit te zetten kom je ook tot dat grotere doel!

6. Deel jouw voornemen met anderen.

Wanneer je jouw doel met anderen deelt zorgt dit niet alleen voor een stok achter de deur voor jezelf, maar ook als motivatie om samen met die ander aan jullie eigen doelen te werken.

7. Maak je voornemen positief en actiegericht.

Dus niet “ik wil minder lui zijn en minder op de bank hangen”, maar “ik ga 3x per week een uur gaan wandelen”.

8. Geef jezelf de tijd.

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Bepaalde doelen hebben (meer) tijd nodig om een gewoonte te worden, bijvoorbeeld iedere week op een vast moment je administratie bijwerken als je dit voorheen nooit deed.

Het hoeft niet allemaal in één keer te lukken en het hoeft niet perfect te zijn. In plaats van te balen wanneer iets een keer niet gelukt is, kun je beter kijken naar wat je wel al bereikt hebt.

9. Beloon jezelf.

Wees trots op wat je al bereikt hebt. Als je meetbare, concrete doelen hebt is het duidelijk wanneer je goed aan je doel werkt en wanneer je een doel behaald hebt. Heb je bijvoorbeeld jezelf als doel gesteld om 3x per week een uur te gaan wandelen en doe je dat nu een maand dan kun jezelf belonen met dat luisterboek wat je graag wilde kopen om tijdens het wandelen te luisteren.

10. Zorg dat jouw doel bij je past.

Als je meer wilt gaan bewegen, maar hardlopen niks voor jou is, kies dan een andere sport die je wel leuk vindt om te doen. Of ben je iemand die graag muziek of podcasts luistert of graag boeken leest, kijk dan of je het prettig vindt om muziek, een podcast of luisterboek de luisteren tijdens het wandelen. Op deze manier kun je je doel om meer te bewegen combineren met iets waar je van geniet en wat bij je past.

Belangrijk is dat je er blij van wordt om aan je doel(en) te werken. Krijg je er stress van, pas dan je doel(en) aan, maar pas wel op dat je jezelf niet gaat saboteren.

Begin vandaag nog om jouw dromen waar te maken! Dat is overigens niet iets wat alleen op 1 januari kan, maar dat kun je 365 dagen per jaar doen. Zet jouw voornemens op papier en pas bovenstaande tips toe dan maak jij van jouw doelen een succes.

Volg je hart en ga ervoor!
Mocht je nog vragen hebben of samen willen sparren over het behalen van jouw doelen, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Ik denk graag met je mee.

 

P.S. Kom jij elke dag tijd te kort? Lees dan mijn blog met 5 tips voor een haalbare weekplanning.

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

 

© Fox Organizing 2024