10 TIPS VOOR EEN OPGERUIMDE SCHUUR!

Is jouw schuur te vol en kun je geregeld die ene schroevendraaier niet vinden? Of heb je al vaker een poging gedaan om je schuur opgeruimd te houden, maar is dat tot nu toe nog niet gelukt? Dan help ik je met deze tips naar een opgeruimde schuur!

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we er dit Paasweekend toch niet op uit zoals we andere jaren wellicht deden, dus een mooi moment om met het lekkere lenteweer de schuur eens op te ruimen en daarna in het zonnetje te genieten van je gedane arbeid.

Hier volgen de 10 tips voor een (blijvend) opgeruimde schuur:

1. Bedenk eerst wat je allemaal in je schuur kwijt wil, bijvoorbeeld je tuingereedschap, je gewone gereedschap, fietsen, buitenspeelgoed, tuinstoelen, oud papier etc. Wanneer je hier goed over nadenkt wordt het makkelijker om te beslissen wat je wel en niet in de schuur wilt bewaren.

2. “April doet wat ie wil” dus check het weer. Blijft het droog, zodat je tijdens het opruimen van je schuur de spullen buiten kunt zetten?

3. Afhankelijk van het weer en de grootte van de schuur kan het verstandiger zijn om het opruimen van de schuur per gedeelte te doen, bv. per kast of een oppervlakte van 1 à 2 m2.

4. Zorg ervoor dat je 3 dozen of kratten hebt; 1 voor spullen die je wilt opbergen in de schuur, 1 voor spullen die je elders wilt opbergen en 1 voor spullen die je wilt verkopen, weggeven of wegdoen. Pak ook een vuilniszak en een afvalzak voor plastic en eventueel een doos voor oud papier. Op deze manier kun je op één plek blijven met het opruimen en ga je niet van hot naar her lopen tijdens het opruimen.

5. Nu ga je per voorwerp bepalen of je het wilt bewaren of niet. Als je dit lastig vindt kun je jezelf vragen stellen zoals:

  • Gebruik je het voorwerp regelmatig? Als je die voegenkrabber de afgelopen jaren niet hebt gebruikt, denk je dat dan het komende jaar wel te gebruiken?
  • Verkeert dit voorwerp in goede staat, werkt het nog? Als het kapot is, wat kost het dan om te maken en heb ik dat er voorover?
  • Is het voorwerp het enige exemplaar dat je bezit? Heb je bijvoorbeeld 3 hamers nodig?
  • Heeft iemand anders (familie, vriend, kringloop) meer plezier van dit voorwerp? Dit helpt mensen vaak om ergens makkelijker afstand van te kunnen doen.

Als je een keuze hebt gemaakt, beslis je in welke doos/krat je het voorwerp stopt. Zo ga je stap voor stap over alle spullen uit de schuur beslissen wat je daar mee wilt.

6. Als de kast of plank leeg is maak je deze schoon en nu je overal bij kunt kun je mooi de schuur even uit vegen, zodat het minder stoffig in je schuur wordt.

7. Alle spullen zijn uitgezocht en de spullen die in de schuur blijven geef je een definitieve plaats. Neem even de tijd om te kijken hoe je de ruimte in wil delen.

Bedenk wat voor jullie logische plekken zijn om het op te bergen. dezelfde categorie spullen bij elkaar, dus al het buitenspeelgoed, (tuin)gereedschap, ballen etc. Spullen die je regelmatig gebruikt zet je op een plek waar je makkelijk bij kunt, maar de slee kan best boven op een kast of achter in de schuur weggelegd worden.

Zorg ervoor dat kinderen bij hun buitenspeelgoed kunnen, zodat het zelf kunnen pakken en ook weer zelf op kunnen bergen. Berg kleine losse spullen, zoals bolletjes touw en tie wraps op in mandjes. Hoe verleidelijk het ook is om het eerder te doen, dit is pas het moment om opbergspullen zoals mandjes of opbergkisten te kopen.

8. Label je mandjes, opbergbakken en planken, zodat je weet wat waar opgeborgen moet worden. Dat scheelt je het nodige zoekwerk als je iets nodig hebt en voor iedereen is duidelijk waar wat opgeborgen moet worden, zodat het opgeruimd blijft.

Wen jezelf (en je huisgenoten ;)) aan om gebruikte spullen gelijk weer op de juiste plek op te bergen. Dit scheelt je een hoop ergernis omdat je je spullen gelijk weet te vinden, geen spullen dubbel koopt én je schuur blijft opgeruimd.

9. Breng de spullen die elders in huis opgeborgen moesten worden naar de juiste plek.Zet de doos voor de kringloop, milieustraat en de spullen voor het grofvuil in de auto, zodat je deze de eerstvolgende keer gelijk weg kunt brengen. Hetzelfde geldt voor de spullen die je weg wilt geven. Zet de spullen die je wilt verkopen zo spoedig mogelijk te koop. Vraag jezelf wel altijd af hoeveel tijd kost het je om iets te verkopen bijvoorbeeld op marktplaats, wat levert het je op en is het je dat waard of geef je het dan liever weg?

10. De schuur is vaak een plek waar spullen komen te staan voordat ze naar de milieustraat, oud papier of kringloopwinkel gaan. Om te voorkomen dat je schuur geen opslagplaats wordt, kun je een plek in de schuur reserveren voor spullen die weg mogen. Wanneer je hier een doos neerzet en deze, zodra de doos vol is, in de auto zet (om zo spoedig mogelijk weg te brengen), zorg je ervoor dat je schuur netjes en opgeruimd blijft.

Mocht jij nog handige tips hebben dan hoor ik ze uiteraard graag. Succes met het opruimen van je schuur en daarna in de tuin genieten van het zonnetje!

 

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987