3 methodes om je kleding op te ruimen

3 METHODES OM JE KLEDING OP TE RUIMEN!

Een opgeruimde kledingkast kan tijd en geld besparen! Ja, echt waar. Het kost je tijd (en een hoop ergernis) om steeds weer te moeten zoeken naar die ene spijkerbroek of dat favoriete jurkje, omdat het een chaos is in je kast (of misschien liggen je kleren wel door je hele slaapkamer). Als je niet precies weet welke kleding je hebt of je kunt die ene spijkerbroek niet meer vinden dan ga je de zoveelste spijkerbroek kopen, terwijl dat niet nodig was geweest als je kledingkast opgeruimd was.

Lijkt het jou ideaal om gelijk te kunnen zien waar je welke kleding hebt hangen in je kast, zodat je niet tussen stapels kleren naar je favoriete jurkje hoeft te zoeken? Neem dan de tijd op je kledingkast op te gaan ruimen. Dan heb je erna ook een goed excuus om te kunnen gaan shoppen, omdat je precies weet wat je wel en niet nodig hebt 😉

Voordat je met mijn 6 tips je kledingkast gaat opruimen en organizen is het belangrijk om de opruimmethode te kiezen die het beste bij jou past. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, de beschikbare tijd en energie die je hebt. Hieronder bespreek ik 3 methodes met hun voor- en nadelen.

1. De KonMarie-methode.

Bij de KonMarie-methode (bedacht door opruimgoeroe Marie Kondo) zoek je al je kleding in huis bij elkaar. Het maakt niet uit of het in de wasmand zit, schoon of vies is, sportkleding, schoenen, broeken etc. Je verzamelt alle kleding op één plek in huis. Je maakt je kledingkast schoon met een sopje en daarna sorteer je alle kleding op soort, dus alle T-shirts bij elkaar, alle broeken, alle sokken enz. Per categorie ga je dan ieder kledingstuk in je handen nemen en je vraagt je zelf af of je er blij van wordt (“Does it spark joy?”) of dat je het echt nodig hebt. Wanneer het antwoord ja is, houd je de kleding en mag deze terug in de kast. Kleding waar je niet blij van wordt of die je niet nodig hebt, gaan weg en doe je in een vuilniszak of doos.

Voordelen:

  • Door de grote hoeveelheid kleding die je bij elkaar ziet, realiseer je je hoeveel kleding je hebt. Dit kan je motiveren om kleding weg te kunnen doen.
  • Je wordt per kledingstuk gedwongen om een keuze te maken.
  • Het resultaat is enorm: bij de start één grote chaos en daarna een mooi ingerichte kledingkast.

Nadelen:

  • Het kost je heel veel tijd om alle kleren te verzamelen, sorteren en door je handen te laten gaan. Doorgaans ben je hier niet in één dag mee klaar. Tip: Doe het in kleinere stapjes door deze methode per soort kleding toe te passen, dus bijvoorbeeld eerst alle T-shirts, daarna alle broeken enz.
  • Tijdens dit pruimproces heb je een rommelige, niet bruikbare plek/ruimte.
    Tip: Doe het niet op je bed (zodat je wel naar bed kunt als de klus nog niet klaar is) maar in de hoek van je kamer of in een aparte ruimte
  • Door de grote hoeveelheid kleding kun je overdonderd zijn waardoor je vroegtijdig afhaakt.
    Tip: Houd je doel voor ogen. Schrijf het doel op en hang deze op een zichtbare plek om jezelf te motiveren.

2. Opruimen per kastgedeelte. 

Bij deze methode kies je voor een gedeelte van je kledingkast, bijvoorbeeld een plank, roede of lade. Begin met een gedeelte van je kast waar je je het meest aan ergert. Wanneer deze klaar is zal dat je namelijk stimuleren om met de andere kastgedeelten verder te gaan. Werk van boven naar beneden of van links naar rechts, zodat je weet wat je al gedaan hebt.

Haal het gedeelte waar je mee wilt beginnen leeg en maak de plank of lade schoon met een sopje. Sorteer de kleding in 3 groepen: kleding die je wilt houden, kleding die weg mag en twijfelgevallen. Lees hierover meer in mijn blog 6 tips om je kledingkast op te ruimen.

Wanneer je klaar bent met sorteren leg je de kleding die je wilt houden terug in de kast. Heb je nog tijd en energie over? Ga dan verder met een volgende la of kastgedeelte. Wanneer je geen tijd, zin of energie meer hebt plan je voor jezelf een volgende opruimsessie in. Je bewaart de doos met twijfelgevallen voor de volgende opruimsessie en brengt de kleding die je niet wilt houden zo snel mogelijk weg.

Voordelen:

  • Aangezien je het in kleine stapjes kunt doen, heb je minder het gevoel dat je met een enorme opruimklus bezig bent.
  • Hierdoor is het makkelijker vol te houden en kun je het ook een keer tussen je dagelijkse werkzaamheden door doen.
  • De rommel die ontstaat beperkt zich tot een minimum en heb je zo weer opgeruimd.
  • Elk kastgedeelte dat je af hebt is een succesmomentje. Dit motiveert om verder te gaan.

Nadelen:

  • De verleiding is er om de opruimklus niet in zijn geheel af te maken.
    Tip: plan de volgende opruimsessie in in je agenda en houd je daaraan.
  • Het kan lastig zijn om een eindresultaat, de uiteindelijke kastindeling voor ogen te houden.
    Tip: maak op papier een tekening van je nieuwe kastindeling en hang deze in het zicht.
  • Je kunt niet altijd gelijk na het uitzoeken alle kleding op de juiste plek in de kast leggen.
    Tip: leg de kleding tijdelijk op de plank die vrij is of in een (inklap)krat.

3. Opruimen per kledingcategorie.

Bij het opruimen per kledingcategorie deel je je kleding in in verschillende categorieën, bijvoorbeeld schoenen, T-shirts, broeken, sokken, blousejes, vesten, truien nacht-, zwem- en sportkleding. Of boven- en onderkleding of vrijetijds- en werkkleding. Het maakt niet uit in welke categorieën je je kleding indeelt, als deze maar logisch zijn voor jou.

Wanneer je de kledingkast in één keer wilt opruimen, haal je alle kleding uit je kast en verdeel je je kleding in de verschillende categorieën. Wanneer je het stapsgewijs wilt doen, leg je alle kleding van één categorie bij elkaar en daarna sorteer je ze in 3 groepen: kleding die je wilt houden, kleding die weg mag en twijfelgevallen. Wanneer je klaar bent met sorteren leg je de kleding die je wilt houden terug in de kast. Heb je nog tijd en energie over? Ga dan verder met een volgende categorie. Wanneer je geen tijd, zin of energie meer hebt plan je voor jezelf een volgende opruimsessie in. Je bewaart de doos met twijfelgevallen voor de volgende opruimsessie en brengt de kleding die je niet wilt houden zo snel mogelijk weg.

Voordelen:

  • Aangezien je deze opruimkluis in kleinere stapjes kunt doen, heb je minder het gevoel dat je met een enorme opruimklus bezig bent.
  • Hierdoor is het makkelijker vol te houden.
  • Per categorie zie je hoeveel kleding je hebt en kun je makkelijker iets wegdoen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je 5 blauwe spijkerbroeken hebt en daarvan maar 3 broeken draagt, kun je die andere 2 broeken makkelijker weg doen.
  • De rommel die ontstaat beperk je tot een minimum en heb je zo weer opgeruimd.
  • Elke kledingsoort die je opgeruimd hebt, is een succesmomentje. Dit motiveert om verder te gaan.

Nadelen:

  • Je vindt het lastig om je kleding in categorieën in te delen en begint daardoor niet.
    Tip: begin met een makkelijke categorie zoals je sokken, ondergoed of broeken.
  • De verleiding is er om de opruimklus niet in zijn geheel af te maken.
    Tip: plan de volgende opruimsessie in in je agenda en houd je daaraan.
  • Je kunt niet altijd al gelijk alle kleding op de juiste plek in de kast leggen.
    Tip: leg de kleding tijdelijk op de plank die vrij is of in een (inklap)krat.

Welke opruimmethode past het beste bij jou? Wanneer je nu gemotiveerd bent om aan de slag te gaan, lees dan ook mijn blog 6 tips om je kledingkast op te ruimen. Vergeet niet om jezelf te belonen na een opruimsessie. Succes en veel opruimplezier!

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

 

© Fox Organizing 2024