5 TIPS ZODAT JE RELAXT JE KOFFER

KUNT PAKKEN!

De vakantieperiode breekt aan en dat betekent voor sommige vakantiegangers ook “vakantie-inpakstress”. Ben jij iemand die in 10 minuten de koffer heeft ingepakt of zie je enorm tegen het inpakken op? Wat neem ik mee? Hoeveel kleding? Wat is de weersverwachting? Welke boeken en speelgoed? Lees dan onderstaande tips zodat je je vakantie relaxt kunt beginnen.

1. Welke bagage neem je mee?

Dit zal afhankelijk zijn van de soort reis die je gaat maken. Kies je voor een koffer, een reistas of rugzak? Ga je met de auto dan zijn reistassen vaak handiger omdat deze flexibeler zijn en je dan meer mee kunt nemen doordat je verschillende maten tassen kunt stapelen in de kofferbak. De vraag is natuurlijk of je dat wilt of dat je met zo min mogelijk spullen op vakantie wilt. Daag je zelf dan uit door niet voor een hele grote tas of koffer te kiezen. Vaak heb je minder nodig dan je denkt en de kleding van de kinderen kan ook samen in één tas/koffer.

2. Maak een meeneem-lijstje.

Maak van tevoren een lijst wat je allemaal mee wilt nemen. Mochten er nog spullen ontbreken dan heb je nog tijd om deze te kopen. Als daar geen tijd meer voor is, realiseer je dan dat je dit vast ook nog op het vliegveld of op je vakantiebestemming kunt kopen.

Leg alles klaar en kijk kritisch wat je écht nodig hebt en ga die spullen als eerste inpakken. Wanneer er nog ruimte over is kun je besluiten of je die extra spullen ook nog meeneemt. Streep af wat je hebt ingepakt. En denk eens terug aan voorgaande vakantie, heb je toen alles gebruikt wat je had meegenomen?

Maak je meeneem-lijstje digitaal en zet het eventueel op je telefoon, zodat je op vakantie kunt kijken of er spullen zijn die je echt mist. Deze zet je op je lijstje voor volgend jaar. Na je vakantie kijk je of er ook spullen zijn die je helemaal niet gebruikt hebt en dus van je meeneem-lijstje af kunnen.

3. Pak je bagage efficiënt in.

 • Wanneer je je kleding bijvoorbeeld oprolt in plaats van vouwt kreukt het minder en neemt het minder ruimte in in je koffer.
 • Vul je schoenen met je sokken (zo blijven je schoenen ook in vorm) of je flesje parfum wat breekbaar is (dat flesje kun je ook in je sokken doen, zodat het gelijk beschermd is).
 • Vergeet niet een plasticzak om je toilettas te doen voor het geval er iets gaat lekken.
 • Neem geen dik strandlaken mee maar kies voor een hamamdoek of microvezel handdoek. Deze drogen sneller én nemen minder plek in in je bagage.
 • Neem je een blouse mee met kraag Stop dan een riem in de kraag van de blouse. Hierdoor blijft de kraag goed in vorm.
 • Neem een klein flesje wasmiddel mee in plaats van veel kleding. Kies voor een minimale gaderobe die makkelijk te combineren is. Kleding gemaakt van licht gewicht stof droogt sneller en is minder zwaar om te sjouwen. Een handwasje is zo gedaan.
 • Niet ieder gezinslid hoeft een fles shampoo, een tube tandpasta, zeep etc. mee te nemen. Kijk wat je met elkaar kunt delen.
 • Van veel toiletartikelen zijn ook in kleinere reisverpakkingen verkrijgbaar of koop navulbare reisflesjes en -potjes. Lege mini verpakkingen kun je bewaren en een volgende keer weer vullen. Bespaart je geld en goed voor het milieu.
 • Doe je telefoon, oplader, oortjes, tablet samen in één etui zo heb je alles bij elkaar en beschadigen ze niet.
 • Wees creatief. Een lenzenbakje kan dienst doen als gel- of gezichtscrèmepotje. In een pillendoosje of klein portemonneetje kun je je sieraden doen. Op internet onder travel hacks vind je nog veel meer tips.
 • Beperk het aantal schoenen dat je mee wilt nemen. Het hoeft niet allemaal zo goed te matchen als thuis 😉
 • Op internet zijn er talloze filmpjes te vinden met inpaktips.

Wanneer je bagage ingepakt is, voel dan hoe zwaar je bagage is en of je daar de hele vakantie mee rond wilt sjouwen. Als je gaat vliegen vergeet je koffer dan niet te wegen, zodat je onder het maximum gewicht blijft.

4. Neem je boeken digitaal mee.

Houd je van lezen? Boeken zijn zwaar en nemen veel ruimte in. Zet je boeken op een e-reader, tablet of telefoon. Download gratis de vakantiebieb app. Hier vind je voor alle leeftijden leesboeken. Wil je toch graag een boek meenemen, kijk dan op vakantie of je met iemand van boek kunt ruilen. Op campings is er vaak een plek (minibibliotheek) waar mensen boeken kunnen lenen of ruilen.

5. Beperk het speelgoed wat je meeneemt.

In de praktijk blijkt dat kinderen zich op vakantie prima vermaken met minder en ander speelgoed. Met een gevuld etui, papier, een emmer en een schepje kom je al een heel eind. Kies een vakantieboek met verhaaltjes, kleurplaat en spelletjes. Neem een opblaasbal in plaats van een gewone voetbal mee. Laat kinderen hun fantasie gebruiken en je zult zien dat de natuur en de nieuwe omgeving al genoeg vermaak bieden. Op Pinterest vind je ook veel inspiratie. Is het slecht weer dan zijn spelletjes vaak ook te lenen bij de receptie.

Succes met inpakken en een hele fijne vakantie gewenst!

Heb je iets aan deze tips gehad of heb jij nog een goede tips? Laat het me hier weten. Alvast bedankt.

Wil je tips om langer van je vakantie te kunnen genieten? Lees dan mijn blog hierover zodat ook jij langer dat heerlijke vakantiegevoel vast kunt houden en niet na terugkomst gelijk weer in de AAN-modus zit.

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987