6 redenen om je volgers op

instagram op te schonen!

Je kent het als ondernemer vast wel dat je in eerste instantie blij wordt van de nieuwe volgers die je krijgt. Maar zo nu en dan vraag je je ook af wie die “vreemde” volgers zijn en of het wel verstandig is om iedereen tot jouw volgersgroep te laten behoren. Soms is het overduidelijk dat je niks met die nieuwe volger kunt, bijvoorbeeld die arts of soldaat uit Amerika. Is hij ook al bij jou voorbij gekomen? Maar je hebt wellicht niet altijd of niet meteen in de gaten wie die nieuwe volger is.

Daarom kan het om verschillende redenen voordelen hebben om regelmatig  je volgers op Instagram op te schonen, vooral als je je account actief en effectief wilt beheren. Hier zijn 6 redenen waarom het belangrijk is om je volgerslijst af en toe op te schonen:

1. Betere Engagement Rates

Het aantal volgers dat actief is en interactie heeft met je content, beïnvloedt je engagement rate. Door inactieve of spamberichten te verwijderen, kun je de betrokkenheid per volger verhogen, wat kan leiden tot betere zichtbaarheid in de Instagram-algoritmes.

2. Meer Gerichte Community

Het hebben van volgers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw content is waardevoller dan een groot aantal volgers die niet betrokken zijn. Door je volgers op te schonen, zorg je ervoor dat je publiek relevanter is en meer geïnteresseerd in wat je te bieden hebt.

3. Voorkomen van Spam

Instagram-accounts kunnen vaak volgers aantrekken die spamaccounts zijn. Deze accounts dragen niet bij aan je engagement en kunnen je account er minder betrouwbaar uit laten zien. Het verwijderen van deze volgers verbetert de kwaliteit van je volgersbasis.

4. Betere Analyses en Inzichten

Als je volgerslijst nauwkeuriger is en bestaat uit echte, geïnteresseerde mensen, zullen je statistieken en analyses een betrouwbaardere weergave geven van je publiek. Dit helpt bij het beter begrijpen van je doelgroep en bij het maken van data-gedreven beslissingen.

5. Verbeterde Algoritme Performance

Instagram’s algoritme geeft de voorkeur aan accounts met hogere engagement rates. Als je volgers hebt die niet interactief zijn, kan dit je algehele zichtbaarheid negatief beïnvloeden. Het verwijderen van inactieve volgers kan je zichtbaarheid en bereik op het platform verbeteren.

6. Merk Reputatie en Credibiliteit

Een hoge volgersaantal met lage betrokkenheid kan de indruk wekken dat je volgers hebt gekocht of dat je content niet interessant is. Door je volgerslijst op te schonen, behoud je een geloofwaardige en authentieke uitstraling, wat belangrijk is voor je merk.

 

Hoe kun je je volgerslijst opschonen?

 

Hoe kun je zelf aan de slag gaan om je volgerslijst op te schonen. Belangrijk is om er een gewoonte van te maken om periodiek te checken of je volgerslijst nog up-to-date is, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Op deze manier houd je je account gezond en actief. Zet deze taak zo dadelijk gelijk  als herhalende taak in je agenda of takenlijst.

2. Gebruik Instagram Tools:
Er zijn verschillende apps en tools beschikbaar waarmee je inactieve volgers kunt identificeren en verwijderen. Daarnaast geeft Instagram als je een bedrijfsaccount hebt en op je volgers klikt soms al suggesties van volgers waarover Instagram twijfelt of het een echte volger is of spam.

3. Handmatig Controleren:
Bekijk je volgerslijst handmatig en verwijder accounts die geen profielfoto hebben, geen berichten hebben geplaatst of er verdacht uitzien.

4. Analyseer Je Engagement:
Gebruik Instagram Insights om te zien welke volgers betrokken zijn bij je content. Dit kan helpen bij het identificeren van inactieve volgers.

 

Conclusie

Het regelmatig opschonen van je volgers op Instagram helpt niet alleen om de kwaliteit van je volgersbasis te verbeteren, maar ook om je engagement rates te verhogen, betrouwbare data te krijgen, en je merkreputatie te behouden. Het is een effectieve strategie om ervoor te zorgen dat je community bestaat uit echte, betrokken volgers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw content.

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987