6 TIPS OM JE KLEDINGKAST OP TE RUIMEN!
Heb je een kledingkast vol kleren, maar weet je niet wat je aan moet trekken? Of wil je gaan shoppen, maar heb je geen overzicht wat je allemaal in de kast hebt liggen? Of is je kledingkast een grote chaos? Ga dan je kledingkast opruimen en opnieuw organizen met deze 6 handige tips!
1. Voorbereiding.
Voordat je begint met het opruimen van je kledingkast zorg je voor de volgende spullen:
- 3 dozen of (inklap)kratten: 1 voor de kleding die je wilt houden, 1 voor de kleding die weg mag en 1 voor de twijfelgevallen.
- Vuilniszakken.
- Een emmer met een sopje, poetsdoekje en theedoek.
- Een pen en papier om op te kunnen schrijven wat je nodig hebt aan kleding, zodat je weet wat je moet kopen als je gaat winkelen.
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat kun je ook mijn blog 3 methodes om je kleding op te ruimen lezen om te kijken welke methode het beste bij jou past.
2. Haal alle kleding uit je kast.
Haal al je kledingstukken uit de kast(en) en verdeel ze in categorieën. Leg je shirts, truien, broeken, jurkjes, rokjes, blousejes, ondergoed, sokken, sjaals, schoenen, zwem- en nachtkleding gesorteerd bij elkaar.
Wanneer dit een te grote klus voor je is qua tijd die je hebt of qua hoeveelheid spullen, doe het dan in kleinere stapjes. Neem dan één soort kleding, bijvoorbeeld alle T-shirts of alle broeken. Of kies één plank of lade waar je je het meest aan ergert en ruim dan per kastgedeelte op. Pas dan onderstaande tips per kledingsoort of kastgedeelte toe.
3. Schoonmaken.
Nu je kast(en) en lades leeg zijn, heb je de gelegenheid om alles met een vochtig doekje schoon te maken. Daarna maak je alles met een doek droog.
4. Sorteer je kleding.
Je gaat je kleding in 3 groepen sorteren:
- De kleren en schoenen die je zeker wilt houden. Dit zijn je favoriete kleren die je veel draagt, graag aan hebt, die je goed staan en waar je je zelfverzekerd in voelt. Deze kleding doe je in de eerste doos. Wanneer niet alles erin past leg je de kleding bij elkaar bij doos 1. Je legt of hangt het nog niet terug in de kast, zodat je in de sorteermodus blijft.
- Kleding en schoenen die zeker weg mogen, omdat je ze nooit draagt. Ze zitten bijvoorbeeld niet lekker, je voelt je er niet happy in, ze zijn kapot, uit de mode, te klein of te groot. Deze kleding gaat in doos 2. Wanneer je kleding wilt verkopen, naar de kringloopwinkel of kleding-/schoenencontainer wilt brengen, ga je dat pas uitzoeken als je helemaal klaar bent met het opruimen van je kledingkast. Ook weer om te zorgen dat je niet afgeleid raakt en in de sorteermodus blijft.
- De twijfelgevallen. Dit zijn vaak kledingstukken die je bewaart omdat ze duur waren of omdat je ze gekregen hebt van iemand of het zijn miskopen of je bewaart ze “voor als het misschien een keer van pas komt”. Deze leg je allemaal in de derde doos.
Als je helemaal klaar bent met sorteren dan pak je de derde doos met twijfelgevallen. Je gaat jezelf dan een aantal kritische vragen stellen, zoals:
- heb ik dit het afgelopen jaar aan gehad?
- voel ik me happy in deze kleding? Zit het lekker of staat het mooi?
- zou ik het nu weer kopen als ik het in de winkel zag hangen?
Wanneer het antwoord op deze vragen “ja” is dan leg je het kledingstuk in doos 1 (de doos met kleding die je wilt houden). Als je een kledingstuk al een jaar of langer niet aan hebt gehad is de kans erg klein dat je dit ooit nog gaat dragen. Wanneer het antwoord “nee” is op bovenstaande vragen dan kun je het kledingstuk in doos 2 (de doos met kleding die weg mag) stoppen. Het zal je niet alleen ruimte geven in je kast, maar het zal je ook negatieve gevoelens besparen. Wanneer je namelijk zo’n kledingstuk steeds ziet en denkt “het was te duur, een miskoop of het staat me niet” dan word je daar ook niet echt vrolijk van. Wegdoen dus!
5. Berg alles op per categorie.
Nu komt het leukste gedeelte: het organizen van je kledingkast. In doos 1 liggen alle kledingstukken die je wil bewaren. Leg dezelfde soort kleding bij elkaar, dus de shirts bij elkaar de broeken etc. Nu kun je zien hoeveel kleding je per categorie hebt en kijken hoe deze het beste in je kast kunt opbergen. Hier wat tips:
- Kleding die je het meeste draagt berg je op op ooghoogte.
- Berg alle kleding per soort op. Dus je blouses bij elkaar, alle shirt bij elkaar, alle broeken etc. Op deze manier behoud je het beste het overzicht wat je aan kleding in je kast hebt hangen, je kunt je kleding makkelijk vinden en je kledingkast blijft er netjes en overzichtelijk uitzien.
- Kleding van dunne stof zoals blouses, jurkjes, rokjes en (lange) vesten kun je het beste op kledinghangers hangen. Afhankelijk van hoeveel hang- en leggedeelte je in je kast hebt en wat voor kleding je hebt, kun je bekijken of je je broeken gaat hangen of opgevouwen in de kast legt.
- Berg je sokken, ondergoed, sjaals en riemen op in mandjes, zodat je planken netjes blijven.
- Wanneer je lades hebt, kun je ook gebruik maken van ladeverdelers of bakjes die daarin passen.
- Voor stropdassen zijn eventueel speciale hangers verkrijgbaar, zodat je ze daaraan bij elkaar kunt hangen.
- Wil je het er helemaal top uit laten zien? Hang en leg je kleren dan niet alleen op soort, maar ook nog op kleur bij elkaar.
- Je kunt nu opschrijven wat je eventueel tekort komt aan kleding en waar je dus naar opzoek kunt gaan als je gaat shoppen.
6. Beslis wat je doet met de spullen die weg mogen.
Nu je kledingkast er weer overzichtelijk en netjes uitziet kun je gaan kijken wat je met de kleding in doos 2 gaat doen.
- Kleding en schoenen die nog prima zijn voor een ander, kun je bijvoorbeeld verkopen via Facebook, Marktplaats of Vinted. Realiseer je wel dat dit je tijd gaat kosten en heb je dat ervoor over? Je zult namelijk foto’s moeten maken en deze met een beschrijving moeten plaatsen op de betreffende site of app, reageren op reacties van mensen etc.
- Je kunt er ook voor kiezen om je kleding en schoenen aan een vriend(in) of bekende te geven of naar de kringloopwinkel te brengen. Zorg ervoor dat de kleding gewassen en niet kapot is.
- Wanneer je je kleding naar een kledingcontainer brengt, doe deze dan in een gesloten plastic zak. Hier mogen ook kapotte kledingstukken in, omdat deze gebruikt kunnen worden voor het maken van isolatiemateriaal.
- Schoenen kun je in veel plaatsen ook in een schoencontainer doen, zodat ze hergebruikt kunnen worden.
- Als je je kleding wegbrengt doe dit dan zo snel mogelijk, zodat het ook weer opgeruimd is en afgevinkt kan worden. Daarnaast kun je niet meer in de verleiding komen om er alsnog kledingstukken uit te halen en terug in je kast te leggen.
En, tevreden met het resultaat van je opgeruimde kledingkast? Vergeet ook vooral jezelf niet te belonen voor deze prestatie.
Loop je ergens tegenaan of heb je nog vragen, neem dan contact met me op. Ik denk graag met je mee.
Vind je deze tips waardevol en ken je iemand die er baat bij kan hebben? Deel ze dan gerust.