6 TIPS OM JE KIND TE LEREN OPRUIMEN!
Met kinderen in huis valt het niet mee om de boel opgeruimd te houden en dat hoeft ook niet altijd natuurlijk. Nu de meesten van ons in deze Corona-tijd meer tijd én met meer mensen thuis zijn, smachten we aan het eind van de dag naar een moment van rust. Na een hectische dag waarin je de taak van moeder, juf, partner en vriendin hebt vervuld, het huishouden draaiende houdt en wellicht ook nog voor een werkgever (of jezelf) hebt gewerkt, heb je geen zin om de spullen van de kinderen op te ruimen.
Daarom deze 6 tips om (met) jouw kind te leren opruimen. Handige tips die van opruimen zelfs een leuk moment met je kind kunnen maken en die jou tijd zullen gaan besparen.
1. Zorg voor een duidelijk opbergsysteem.
Opruimen begint bij een handig en duidelijk opbergsysteem. Gebruik bijvoorbeeld doorzichtige bakken voor speelgoed. Dan kan je kind vanaf de buitenkant zien wat erin zit. Of plak een label of (als je kind nog niet kan lezen) een foto op de bak van de spullen die erin moeten. Bijvoorbeeld een bak voor de auto’s, een voor de poppenspullen en weer een andere bak voor de knutselspullen etc.
Door je kind te betrekken bij het opzetten van het opbergsysteem, verhoog je de motivatie van je kind. Ga (natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind) samen spullen kopen, zoals opbergbakken, brievenbakjes voor knutselpapier etc. Laat je kind labels maken of een tekening van hetgeen wat in de opbergbak moet en plak deze afbeelding op de bak.
2. Jong geleerd is oud gedaan.
Je kind kan pas echt opruimen als hij/zij weet waar wat opgeborgen moet worden. Afhankelijk van de leeftijd kun je je kind leren de was in de wasmand te gooien, de blokken terug in de doos en het knutselpapier in de kast bij de knutselspullen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe normaler je kind het vindt dat opruimen erbij hoort. Daarnaast wordt het op deze manier routine dat als je ergens mee gespeeld hebt, je het opruimt voordat je weer met wat anders gaat spelen.
3. Geef duidelijke instructies.
Bij de meeste kinderen werkt het beter wanneer je circa 10 minuten van tevoren zegt dat ze over 10 minuten op moeten gaan ruimen. Ga bij jezelf na dat jij het ook niet fijn vindt als je aan het werk bent en er wordt van het ene op het andere moment gezegd: “nu gaan we vergaderen” of je bent op visite en de andere zegt zonder dat er een tijd is afgesproken: “nu gaan we weg”. Dan word je ook overrompeld.
Realiseer je daarnaast dat wanneer je zegt “ruim je kamer op” dat dit niet concreet genoeg is en voor iedereen wat anders kan betekenen. Wees duidelijk met je instructie, zeg bijvoorbeeld “zet de boeken in de boekenkast, de auto’s in de autokist en gooi je kleren in de was”.
4. Maak opruimen leuk!
Er zijn tal van onderzoeken waaruit blijkt dat mensen door externe beloningen juist minder gemotiveerd raken om iets te doen. Dus je kind zover krijgen dat hij z’n speelgoed opruimt door te zeggen dat hij daarna iets leuks mag doen of door het geven van bijvoorbeeld een sticker, werkt op de lange termijn eigenlijk alleen maar averechts. Aangezien kinderen vaak nog niet het nut van opruimen zien, is het belangrijk om hun intrinsieke motivatie te vergroten door het opruimen leuk te maken. Hier wat ideetjes:
- Zet een leuk liedje op en zing samen gezellig mee tijdens het opruimen.
- Maak er een wedstrijdje van. Zeg bijvoorbeeld: “Lukt het jou om binnen 2 minuten of tijdens het draaien van dat liedje alles opgeruimd te krijgen?”. Of verdeel ’t speelgoed bijvoorbeeld in tweeën en laat je kind(eren) de ene helft doen, terwijl jij de andere helft doet. Laat je kinderen bij dit soort wedstrijdjes altijd samenwerken. Als je ze tegen elkaar laat strijden komt daar alleen maar meer ellende van.
- Maak er een spelletje van. Maak bijvoorbeeld kleine kaartjes met nummers of kleuren erop. Je kind komt een kaartje halen en moet het aantal (of de kleur) dat op het kaartje staat opruimen. Zo leert je kind ook spelenderwijs tellen of hij/zij leert de kleuren door alle rode auto’s etc. op te ruimen. Uiteraard onder aanmoediging van jou.
- Laat je kind zien wat het hem/haar oplevert. Wanneer spullen op een vaste plek worden opgeborgen, kun je alles makkelijk vinden en daardoor ben je minder tijd kwijt met zoeken (en hoeven ze niet steeds te roepen “mam, waar ligt ……?”) waardoor er meer tijd is om te spelen.
- Maak er een gezellig kletsmomentje van. Samen opruimen is veel gezelliger dan alleen. Het praat voor een kind veel makkelijker als jullie samen wat doen. Daarnaast leren kinderen op deze manier dat het heel normaal is om samen dingen aan te pakken.
5. Geef zelf het goede voorbeeld!
Kinderen leren vooral door te zien hoe anderen iets doen. Daarbij hebben ouders de meeste invloed op een kind. Ben je zelf geneigd om spullen te laten slingeren? Dan zal je kind dat ook eerder doen. Zorg dus dat je het goede voorbeeld geeft: ruim spullen op als je ergens mee klaar bent, maak gebruik van brievenbakjes en ordners voor je administratie, leg je sleutels op een vaste plek etc.
Er zijn van die momenten dat je te veel vraagt van je kind, omdat hij/zij bijvoorbeeld te moe is. Er is niks mis mee om dan en keer te zeggen “lieverd, ik ruim wel even voor je op”. Je hoeft niet bang te zijn dat je gelijk een verwend kind krijgt. Kinderen kopiëren gedrag en als ze jou iets liefs voor een ander zien doen dan is dat wat ze onthouden. Een andere keer helpen ze jou (of iemand anders) weer gemakkelijker.
6. Beperk de hoeveelheid speelgoed.
Last but not least: des te meer speelgoed kinderen hebben, des te meer er opgeruimd moet worden. Dus beperk de hoeveel speelgoed, gooi dingen die kapot zijn weg en wordt er niet meer mee gespeeld, maak er dan een ander blij mee of breng het naar de kringloopwinkel.
Succes en veel opruimplezier!
Heb jij nog een handige opruimtip? Dan hoor ik hem graag.
P.S. Ben je benieuwd welke oplossingen ik heb voor alle tekeningen en knutselwerkjes van je kind(eren)? Lees dan mijn blog 6 Tips wat je kunt doen met de tekeningen en knutselwerkjes van je kind!