HOE VOORKOM JE TE VEEL SPEELGOED EN CADEAUS IN DECEMBER?

Het is bijna december, de maand waarin door veel mensen Sinterklaas en Kerst gevierd worden. Om me heen hoor ik ouders zeggen “wat gaan we dit jaar kopen, ze hebben al zoveel. En waar laten we al het speelgoed?” Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een teveel aan speelgoed kinderen kan beperken in hun creativiteit, sociale gedrag en het zorg dragen voor hun bezittingen.

Toch blijven Sinterklaas en Kerst bijzondere familiefeesten waarbij mensen elkaar graag een cadeautje geven. Tijd om een blog te schrijven over hoe je de hoeveelheid speelgoed (in december) kunt beperken. Hieronder lees je 6 tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Zoek je huidige speelgoed uit en ruim op!

Mocht er je er door het jaar heen niet aan toe komen, ruim dan nu in ieder geval je speelgoed op. En daarmee bedoel ik niet alles in de kasten uit het zicht wegleggen, maar kijk eens goed wat je allemaal al hebt. Waar wordt nog mee gespeeld en wat kan weg? Wanneer je kinderen oud genoeg zijn, kun je dit ook samen doen. Op deze manier kun je ze spelenderwijs leren dat je niet alles kunt bewaren en dat speelgoed er is om mee gespeeld te worden en niet om in de kast te liggen. Speel je er niet meer mee, dan mag het dus weg. Leg ze uit dat als ze speelgoed aan Sinterklaas willen vragen er ook speelgoed “weg” zal moeten. Meestal snappen kinderen dit erg goed en vinden ze het daardoor minder lastig om op te ruimen.

2. Verkoop je speelgoed of geef het weg.

Dit is een goed moment om je spullen te verkopen, bijvoorbeeld op marktplaats of Facebooksites, omdat anderen deze periode juist op zoek zijn naar (tweedehands) cadeaus. Op deze manier kun je weer wat geld verdienen om je eigen cadeaus van te bekostigen. Heb je er geen tijd voor om het te verkopen of vind je het prettiger om er een ander een plezier mee te doen, geef je spullen dan weg aan iemand die het kan gebruiken, de kringloopwinkel of een ander (plaatselijk) goed doel. Ook leren kinderen op deze manier dat je spullen zo een tweede leven kunt geven.

3. Stem met grootouders af wat er gekocht wordt.

Grootouders vinden Sinterklaas vaak té leuk om niks voor de kleinkinderen te doen. Stem daarom met elkaar af wat er gekocht wordt of vier pakjesavond samen op één plek, zodat het niet 3 keer een overdaad aan cadeaus wordt. Ook voorkomt dit dubbele of soortgelijke cadeaus. Je kunt ook overleggen om gezamenlijk één wat duurder en duurzamer cadeau te kopen dan heel veel kleine cadeautjes. Deze cadeaus gaan vaak langer mee en kun je later ook weer doorgeven of verkopen aan een ander.

4. Less is more.

Als er te veel cadeaus zijn is dat vaak te overweldigend en is er geen aandacht meer voor (elkaars) cadeaus die uitgepakt worden. Maak er een gezellige avond samen van en als de kinderen wat groter zijn kun je het uitpakken ook in spelvorm doen, zoals het dobbel- of pepernotenspel. Er zijn kantenklare spellen te koop of kijk op internet voor ideeën

5. Niet het hele jaar door cadeaus.

Kinderen zien door het jaar heen geregeld speelgoed wat ze leuk vinden, leer ze dat je niet zomaar cadeaus kunt kopen of krijgen. Dat je ergens voor moet sparen of dat ze iets krijgen bij een bijzondere gelegenheid zoals hun verjaardag of Sinterklaas. Wanneer mijn kinderen in de speelgoedwinkel iets zagen wat ze wilden hebben,
zei ik standaard “zet maar op je verlanglijstje”.

In mijn telefoon heb ik een notitie Verlanglijstje en daar schrijf ik het dan op. Wanneer het dan bijna Sinterklaas of hun verjaardag is, kijken we samen wat ze nog echt graag willen hebben en wat er van hun verlanglijstje af kan. Zo doe je minder onnodige impulsaankopen.

6. Geef een belevenis cadeau.

Kinderen (en volwassenen) hebben tegenwoordig al zoveel speelgoed en spullen. En wat er niet inkomt, hoeft er ook niet meer uit (niet opgeruimd, schoongemaakt en onderhouden te worden).

Geef daarom een “belevenis” cadeau voor jong en oud. Minstens zo leuk als een fysiek cadeau. Denk aan een cadeaubon voor:

 • de bioscoop. Ieder jaar gingen we “gewoon” naar de film van Sinterklaas. Tot ik besloot hiervoor een bioscoopbon in hun schoen te doen.
 • een leuk museum, kijk hier voor tips.
 • de schaatsbaan of speeltuin.
 • een bezoek aan een dierentuin of pretpark. Ben je van plan om in het nieuwe jaar naar de dierentuin of een pretpark te gaan, geef dat dan nu cadeau dan hebben ze ook weer iets om naar uit te kijken.
 • een Netflix abonnement.
 • een bladcadeau (kan het lezen ook stimuleren als kinderen niet graag boeken lezen).
 • een speelgoedabonnement van bijvoorbeeld kiddostoysclub, puur plezier of treasure toys.
 • een advent(kras)kalender waar ze de rest van de maand plezier van hebben.
 •  “vandaag ben jij de baas”, deze bon mag je kind dan inleveren en bepalen welke kleren (of pyjama) die dag gedragen worden, wat er gegeten wordt, wat er gedaan wordt (spelletjes, knutselen, hutten bouwen, nagelstudio) en wat er gegeten wordt.
 • het bezoeken van een theatervoorstelling of voetbalwedstrijd van zijn/haar favoriete club.
 • een lunch, etentje of high tea. Dit hoeft niet duur te zijn en kun je ook zelf verzorgen of in deze coronatijd bij de horeca bestellen voor thuis dan steun je de lokale ondernemers ook nog.
 • de schoonheidsspecialiste, nagelstyliste, de masseur of van Fox Organizing 😉
 • een dagje weg, naar zee, winkelen etc.

Heb jij nog andere tips? Laat het me hier weten. Alvast bedankt!

Wil je 6 tips om je kind te leren opruimen? Lees dan dit blog.

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987