HUISWERKSTRIJD MET JE KIND?

LEES DAN DEZE 9 TIPS!

Huiswerk maken gaat niet bij ieder kind vanzelf en kan in huis veel discussies geven. Als je van je kind verlangt dat hij zijn huiswerk op tijd maakt, leg dan uit dat het nodig is om daar afspraken over te maken om het voor jullie allebei leuk te houden. Lees hem/haar niet de les, maar plan samen en help daar waar nodig is. Hieronder 9 tips om huiswerkstrijd te verminderen.

1. Als je kind het lastig vindt om het huiswerk te plannen. Ga er dan samen voor zitten. Wat moet er aan huiswerk gemaakt en geleerd worden? Hoeveel dagen heeft hij/zij daarvoor? Deel het huiswerk op, zodat het overzichtelijk wordt wat de huiswerkplanning is. Gebruik een agenda of maak een huiswerkschema.

2. Spreek af dat je kind zijn/haar mobiele telefoon (en indien mogelijk ook de tablet, tenzij deze voor het huiswerk maken nodig is natuurlijk) in een andere kamer legt. Tijdens het maken van het huiswerk is er dan minder mogelijkheid en verleiding om te whatsappen, googlen of gamen. Zorg er in ieder geval voor dat het geluid van meldingen uitstaat. Je kunt je dan beter concentreren en je wordt niet afgeleid door ieder piepje.

3. Werk in blokken. Het verschilt per kind, het vak/onderwerp, maak- of leerwerk hoe lang een kind zich kan concentreren. Spreek af dat hij/zij na in ieder geval een half uur tot uur (of als je van vak wisselt) even pauze neemt. Dit kan zijn even drinken halen, de mobiele telefoon checken, spelletje doen, tegen een bal trappen, even op de trampoline etc. Afhankelijk van waar je kind behoefte aan heeft.

4. Bespreek met je kind wat voor hem/haar de fijnste omgeving is om huiswerk te maken waar hij/zij niet snel afgeleid is. Dat kan bijvoorbeeld op de eigen slaapkamer zijn of in een rustig hoekje van de woonkamer of keuken. Zorg dat dit de vaste plek wordt om huiswerk te maken.

5. Maak je kind duidelijk dat je hij/zij met vragen naar je toe kan komen. Kijk dan eerst of je kind het echt niet weet en bespreek wat hij/zij zelf denkt of hoe hij/zij het aan zou pakken. Vaak kunnen ze meer dan ze denken en dat zal ook weer zelfvertrouwen geven. Help waar nodig, maar neem het huiswerk niet over. Zorg dat je kind het zoveel mogelijk zelf uitvoert, want daar leert hij/zij het meest van.

6. Wanneer je je kind helpt, doe dit dan met je volle aandacht en niet half kijkend op je mobiele telefoon.

7. Vraag je kind wat hij/zij die dag heeft gedaan of geleerd. Niet alleen om je interesse te tonen, maar je kind leert dan tegelijkertijd ook de behandelde stof te herhalen en samen te vatten.

8. Benader huiswerk positief. Gebruik voorbeelden uit de praktijk dat spreek vaak beter tot de verbeelding van een kind dan alleen de theorie. Maak af en toe een grapje, dat maakt de sfeer rondom huiswerk meer ontspannen in huis.

9. Benoem datgene wat goed gaat, wees positief en geef je kind complimenten. Ook pubers vinden dat fijn, ook al zullen ze dat niet altijd toegeven.

Heb jij nog een 10e tip voor mij? Mail me dan gerust. Alvast bedankt!

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

 

© Fox Organizing 2024