Doe je mee met

de gratis OPRUIMCHALLENGE?

 

“Je kunt elke doel bereiken

in kleine stappen.”

Na de vele enthousiaste reacties op social media op mijn Opruimchallenge heb ik besloten deze ook op mijn site te zetten, zodat jij op ieder gewenst moment aan de slag kunt.

Veel mensen willen een opgeruimd huis en meer rust in hun hoofd, maar ze zien door de bomen het bos niet meer. Deze opruimchallenge kan je helpen om in kleine stapjes toe te werken naar een opruimd huis.

Wat gaan we doen tijdens deze challenge?
Hieronder vind je 30 challenges om aan de slag te gaan. Het zijn kleinere, behapbare opruimchallenges. De een zal je wat meer tijd kosten dan de ander, dus bekijk per keer waar je mee aan de slag wilt gaan. Je kunt voor jezelf een bepaalde maand deze 30 opruimchallenges doen door er elke dag één te doen. Of je kunt er een voor een mee aan de slag gaan of op een willekeurige volgorde net wat jou het beste uitkomt. Wanneer je het voor jezelf echt inplant (en je daaraan houdt) zul je zien dat je sneller resultaat behaalt.

Lukt het een dag niet, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar plan een nieuw moment in en pak het weer op. Je zult zien dat je steeds gemotiveerder raakt na een geslaagde challenge en dat je stapje voor stapje dichterbij een opgeruimd huis (én hoofd) komt.

Mocht je vragen hebben of een keer willen sparren neem dan gerust contact met me op.

Ik zou het super leuk vindne als je via een DM of op social media laat weten hoe een challenge je is vergaan. Vergeet me dan niet te taggen.
Succes en veel opruimplezier gewenst!

1. Tassen

Leg alle tassen bij elkaar en bekijk eens kritisch welke tassen je nog wilt houden en welke weg mogen. Zijn er tassen bij die je eigenlijk nooit gebruikt, versleten zijn, niet handig zijn etc.
Bepaal dan welke tassen je wilt bewaren en welke weg mogen.

Haal daarna alles uit je tas(sen) en kijk wat er weg kan, wat hoort er wel in je tas thuis en wat niet. Zorg dat de inhoud weer up to date is zodat je alles bij hebt als je op pad gaat.

Plaats je een foto van je favoriete tas(sen) op social media? En vergeet me dan niet te taggen.

2. Sport- en zwemspullen

Hopelijk kunnen we binnenkort weer allemaal onze sport beoefenen zoals we zouden willen.

Ga in ieder geval alvast kijken naar je sport- en zwemkleding, zwemspullen (waterschoenen, snorkel, duikbrillen etc.) en zwem/sauna-handdoeken, zodat jij er helemaal klaar voor bent als we weer naar onze sportclubs mogen.

Heb je van bovenstaande kleding exemplaren die je eigenlijk nooit draagt of die je niet meer helemaal fris en schoon gewassen krijgt, neem dan nu het besluit om er afscheid van te nemen.

Succes en alvast veel sportplezier gewenst!

3. Tijdschriften

Vandaag ga je alle tijdschriften bij elkaar zoeken.

Welke tijdschriften ga je nog daadwerkelijk lezen en welke kunnen er weg. Als ze nog netjes zijn dan kunnen ze naar de kringloop of misschien ken je iemand anders die je er blij mee maakt.

Geregel kom ik bij klanten tegen dat ze geabonneerd zijn op een tijdschrift, maar er helemaal niet aan toe komen om deze te lezen. Is dat bij jou ook het geval? Zet dan vandaag je abonnement nog stop, dit bespaart niet alleen geld maar je zult ook zien dat het je rust geeft doordat je niet steeds het gevoel hebt iets te “moeten” lezen waar je helemaal niet aan toekomt.

Als je in de toekomst weer helemaal bij bent met lezen, kun je nog beslissen of je je weer ergens op abonneert of dat je af en toe een tijdschrift los gaat kopen. Succes!

4. Jurken en rokjes

Vandaag zijn de jurkjes en rokjes aan de beurt en zo komen we weer een stap verder in je kledingkast. Heb je weinig of geen jurken en rokjes? Dan hoef je niet stil te zitten, maar ga dan met je truien en/of shirts aan de slag.

Mocht je de post van gister gemist hebben of nog niet aan je broeken toegekomen zijn, kijk dan bij de post van gister. Daar (en in de link van mijn bio) vind je ook de link naar mijn blogs met tips voor het opruimen van je kledingkast.

En, ben je inmiddels lekker op dreef dan krijg je wellicht je partner of kind(eren) ook zover om hun kledingkast op te ruimen.

Wil je meer tips over het opruimen van je kledingkast? Kijk dan bij de blogs op mijn site.

5. Make up

Vandaag gaan we onze make up, lotions, crèmepjes en zalfjes uitzoeken.

Kijk op de badkamer, in (toilet)tassen, lades enz. en leg alles bij elkaar. Zijn er spullen die je nooit gebruikt, die over de houdbaarheidsdatum zijn of die je niet prettig vindt smeren of ruiken? Dan mogen deze weg gegooid worden.

Nu heb je ook een beter beeld van wat je allemaal hebt en is de kans kleiner dat je onnodig spullen gaat aanschaffen.

Laat me op social media(vergeet me dan niet te tagen) weten of het gelukt is? Succes!

6. Broeken

Vandaag leg je al je broeken op je bed.
Kijk eens in je kast welke kleding je niet (graag) draagt omdat het een miskoop was of omdat het te groot of te klein is, niet lekker zit enz. Doe deze kleding in een zak en breng deze (de eerst volgende keer dat je van huis gaat) naar een kledingcontainer of kringloopwinkel.

We doen allemaal wel eens een miskoop en ja dat is zonde van het geld, maar als deze kleding ook nog ruimte in blijf nemen in je kast is dat nog meer zonde. Het geld krijg je er niet mee terug, maar de ruimte (en ergernis) in je kast wel en wanneer je je de kleding weggeeft, heeft een ander er plezier van.

Wil je meer tips over het opruimen van je kledingkast? Kijk dan bij de blogs op mijn site.

7. Boeken

Vandaag gaan we kijken wat je aan boeken op zou kunnen ruimen.

Dit is voor veel mensen best lastig. Bewaar je boeken omdat je ze vaker wilt lezen of om een andere reden?
Zijn er boeken waar je niks mee hebt, niet gaat lezen of gelezen hebt en weg mogen? Leg ze apart in de kringloopdoos, zet ze in een mini-ruilbieb bij jou in de buurt of maak er een ander blij mee.

Heb je nog een goede boekentip deel het dan met mij via een DM of op social media (vergeet me dan niet te taggen).

Succes!

8. Schoenen

In het kader van “knellende schoenen gaan niet lekkerder zitten door ze in de kast te laten staan”, gaan we aan de slag met je schoenen.

Uit onderzoek is gebleken dat een vrouw in Nederland gemiddeld 23 paar schoenen heeft. Daarvan worden er 8 paar niet gedragen.

Creëer een win-win situatie door deze schoenen bij iemand anders een tweede leven te geven en jij hebt meer overzicht en ruimte in je kast. Zet de schoenen bv. op marktplaats, Facebook, Vinted of breng ze naar de kringloopwinkel of kledingcontainer. Dan heeft een ander er nog plezier van.

Hoeveel schoenen staan er bij jou stof te happen in de kast? 

9. (Gebaks)bordjes

Vandaag gaan we aan de slag met de gebaksbordjes. Heb je voldoende tijd? Neem dan gelijk je andere (ontbijt)borden en schaaltjes in mee in deze challenge.

Hoeveel heb je er? Heb je er ook echt zoveel nodig. Zijn er met een barst of een stukje eraf? Heb je misschien nog papieren of plastic borden liggen die je nooit gebruikt?

En als je klaar bent met de challenge van deze dag…… dan mag je jezelf op iets lekkers trakteren en dat eten van een gebaksbordje dat blijft, smakelijk!

10. Handschoenen, dassen en mutsen

Vandaag gaan we onze handschoenen, dassen en mutsen uitzoeken.

Haal ze allemaal tevoorschijn. Kijk of er handschoenensetjes zijn die niet compleet zijn en die je dus toch niet meer gaat gebruiken.
Zijn er handschoenen die niet warm zitten of dassen die je niet aan doet omdat ze kriebelen of mutsen die je niet mooi vindt en daarom niet draagt?
Passen de handschoenen van je kinderen nog wel of zijn ze er inmiddels uitgegroeid? Dan is het tijd om afscheid van deze spullen te nemen.

Wat er nog netjes uitziet en bruikbaar is voor een ander kun je aan iemand afgeven of in de doos voor de kringloop doen. Spullen die kapot zijn of niet meer compleet kunnen in een zak voor de kledingcontainer.

11. Bakjes, broodtrommels en drinkbekers

Hoeveel bakjes, broodtrommels, drinkbekers en bidons heb jij in huis?

Mijn ervaring is dat we die vaak teveel hebben, voor het geval dat, is altijd handig. Kijk vandaag eens kritisch hoeveel je er hebt en welke je weg kunt doen. Zijn er exemplaren die je niet gebruikt of die je gratis ergens bij hebt gekregen en waarvan het zonde was om ze gelijk weg te doen? Zijn er bakjes of bekers waarvan de deksel kwijt is of kapot?

Vaak zijn we te voorzichtig met wegdoen van bakjes ed. Dan heb ik hier nog een TIP. Plak onder al je bakjes een sticker/memoblaadje/stickynote. Als je een bakje gebruikt haal je de sticker er onderuit. Na bijvoorbeeld 3 maanden kijk je onder welke bakjes die sticker nog steeds zit dan weet je dat je die niet gebruikt hebt en dat je er nog een aantal weg zou kunnen doen.

12. Beddengoed

Vandaag gaan we aan de slag met je beddengoed.

Hoeveel heb je er eigenlijk? In principe is 3 per bed genoeg; één erop, één in de kast en dan kan er nog één in de was zitten.

Veel mensen bewaren er ook nog voor als er logees komen, maar in de meeste gevallen heb je er dan nog van jezelf in de kast liggen. Daarnaast kan een logee, voor die ene keer of dat ene slaapfeestje van de kids, ook zijn/haar eigen slaapspullen meenemen. Daarvoor hoef jij toch geen voorraad aan te leggen?

Kijk vandaag wat je weg kunt doen naar een ander, de kringloopwinkel of kledingcontainer.

13. Koffiekopjes en mokken

Vandaag is het tijd om naar je koppen en mokken (soepkoppen/kommen, koffie kopjes, melkbekers etc.) op je aanrecht te zetten en te kijken hoeveel je er nu eigenlijk hebt.

Alle “koppen en mokken” waar barsten in zitten, stukjes afzijn, die mogen sowieso weg. Wanneer je tot de conclusie komt dat je eigenlijk wel erg veel “koppen en mokken” hebt, kijk dan kritisch hoeveel je er daadwerkelijk nodig hebt en zet de spullen die weg mogen in de doos voor de kringloop of misschien ken je iemand die je er blij mee kunt maken (een bekende die op kamers gaat bijvoorbeeld). Succes!

En, is het gelukt de hoeveelheid kopjes en mokken te verminderen?

14. Sokken

Op deze dag gaan we met de sokken aan de slag.

Pak al je sokken en doe de sokken die kapot zijn in de zak voor de kledingcontainer. Ja, daar mogen ook kapotte (schone) kledingstukken in. Hiervan wordt isolatiemateriaal gemaakt.

Mocht je heel veel (enkele) sokken hebben, speel dan (samen met de kids) memory. Wie kan er de meeste paar sokken bij elkaar vinden?

Wil je meer tips over het opruimen van je kledingkast? Kijk dan bij de blogs op mijn site.

15. Spelletjes

Vandaag daag ik je uit om je gezelschapsspellen uit te zoeken.

Zijn er spellen die je nooit speelt, die je dubbel hebt, niet meer compleet zijn, waar de kinderen inmiddels te oud voor zijn? Zet ze in de kringloopdoos, verkoop ze op marktplaats of zet ze op Facebook in de weggeefhoek.

En daarna is het natuurlijk tijd om een spel uit te kiezen om te gaan spelen. Een gezellige dag gewenst!

Hier in huis zijn dobbelspelletjes, Uno, Catan en Rummikub favoriet. En bij jullie?

16. Glazen

Kijk vandaag eens hoeveel glazen je hebt. Frisdrankglazen, wijnglazen, bierglazen enz.

Zijn er glazen bij die je eigenlijk nooit gebruikt, niet fijn drinken of waar je er wel erg veel van hebt? Of heb je kinderglazen met opdruk en zijn je kinderen die glazen inmiddels ontgroeit?
Neem er afscheid van en zet ze in de kringloopdoos, zodat een ander er plezier van kan hebben.

Heb je glazen die je alleen met een feestje gebruikt dan zou je ze ook in een opbergbox op zolder kunnen wegzetten.

17. Medicijnen

Vandaag ga jij je medicijnen uitzoeken.

Leg alle pillen, doosjes, tubes etc. bij elkaar. Check de houdbaarheidsdatum en kijk of er spullen bij zitten die je niet (meer) nodig hebt. Doe ze in een zakje en breng ze naar de apotheek.

Vergeet niet je medicijnen op een veilige plek te leggen zodat kinderen er niet bij kunnen.

18. Tekeningen

Vandaag kun je (eventueel samen met de kinderen) aan de slag. In de loop van de tijd maken zij heel veel tekeningen en knutselwerkjes. Verzamel alles bij elkaar en ga samen kijken wat je wel/niet bewaart.

Op deze manier leren kinderen gelijk dat je niet alles kunt bewaren. Mijn ervaring is dat sommige kinderen hier zelfs veel makkelijker in zijn dan de ouders.

Wil je weten hoe je dit aan kunt pakken? Lees dan mijn blog met tips en een super handig tool hiervoor.

Maak er samen een gezellig moment van met je kind(eren), wat lekkers te drinken en een gezellig muziekje erbij.  Succes en veel plezier samen!

Kies jij voor het inplakken, digitaal bewaren of los in een doos of map bewaren? Ik ben benieuwd!

19. Tuin

Vandaag gaan we lekker de tuin in, even naar buiten een frisse neus halen. Ook goed voor de kinderen die op het moment al zoveel binnen zitten.

Veeg al het blad bij elkaar, wied nog wat onkruid, zet planten en potjes naar binnen (als dat niet al gedaan is) of pak ze in als dat nodig is. Doe de plantjes die de eerste vorst niet overleefd hebben in de groenbak.
Zijn je tuinmeubelen klaar voor de winter, eventueel afgedekt?

Ben je klaar? Dan kun je gezellig een potje voetbal spelen met de kids. Frisbee, Kubb en jeu de boules hoef je echt niet alleen in de zomer te spelen.
Of maak een heerlijke wandeling. Hoe dan ook een hele fijne dag gewenst!

20. Recepten

Vandaag mag je met je recepten aan de slag. Het is leuk om recepten ter inspiratie uit tijdschriften te scheuren, maar ga vandaag eens kijken welke recepten je daadwerkelijk uitgeprobeerd hebt. Heb je ze bij elkaar verzameld of slingeren ze rond?

Zoek alle losse recepten bij elkaar en kijk kritisch welke recepten je daar nog van gaat gebruiken. Of kijk je tegenwoordig online naar recepten? Zijn er recepten bij die je niet lekker lijken of te veel tijd kosten of meerdere ingrediënten bevatten die je helemaal in huis hebt? Bewaar de recepten waar je enthousiast over bent en die je ook daadwerkelijk gaat gebruiken/gebruikt en doe alle andere bij het oud papier.

Nu je toch bezig bent kun je gelijk kijken welke kookboeken je niet gebruikt én waar je nog wel veel plezier van hebt. Kun je gelijk inspiratie op doen voor het avondeten voor komende week, dat scheelt van de week weer tijd.

21. Kerstspullen

Wanneer je je kerstboom op gaat zetten of wanneer je deze op gaat ruime, dan is dat gelijk een mooi moment om te kijken welke kerstspullen je niet meer gaat gebruiken. Maar natuurlijk mag je dit ook een keer door het jaar heen doen.

Stop de spullen die jij niet meer gebruikt in een aparte doos voor de kringloop of zet ze op een site om gratis af te halen. Dit werkt uiteraard het beste om het eind van het jaar te doen.

Ben jij iemand die graag kerstkaarten stuurt? Dan kan het handig zijn om elk jaar je gekregen kaarten te bewaren tot het volgende jaar (daarna mogen ze weg), zodat je snel in beeld hebt wie je komend jaar een kerstkaartje wilt sturen.

22. Badkamerkastjes

In bovenstaande challenges zijn een aantal spullen die (bij de meeste mensen) op de badkamer liggen onder handen genomen, zoals de medicijnen, make up, lotions en crèmes.

Vandaag mag jij je badkamerkastjes leeg en schoonmaken en alles wat je wilt houden weer netjes en logisch op soort bij elkaar opbergen. Kijk ook even naar de houdbaarheidsdata. Mis je spullen zet ze dan op je boodschappenlijstje.

Laat je me via een DM of o social media (vergeet me dan niet te tagen) weten of het gelukt is? Succes!

23. Accesoires

Vandaag ga je kijken welke accessoires (oorbellen, armbanden, kettingen, sjaaltjes en riemen) je wilt houden en welke er weg mogen.

Denk eraan: bewaar wat je graag draagt, wat heel is en wat bij jou past.

Wat weg mag, doe je in de kringloopdoos, geef je af of ga je verkopen. Je mag best iets bewaren voor een themafeest maar dat hoeven natuurlijk niet tig items te zijn.

Laat je me via een DM of social media (vergeet me dan niet te taggen) weten of het gelukt is? Succes en ga morgen shinen met je mooiste items!

24. Keukendoeken

Ga vandaag aan de de slag met alle keukendoeken. Verzamel al je keukenhanddoeken, theedoeken, vaatdoekjes, dweilen etc.

Zijn er bij die oud, dun, verwassen zijn of met vlekken hebben?
Doe ze weg of bewaar er een paar (ja echt maar een paar ;)) als poetsdoeken.

Wanneer je je mooie, nog niet versleten keukendoeken gebruikt zul je daar meer plezier van hebben! 

Zeg eens eerlijk bewaarde jij (teveel) doeken als mogelijk poetsdoek?

25. Pannen en bakspullen

De opruimchallenge van vandaag zjin je pannen en bakspullen.

Zet alle pannen op je aanrecht of tafel zodat je een goed overzicht hebt hoeveel je er hebt. Heb jij pannen die je niet gebruikt, omdat bv de anti-aanbaklaag niet goed (meer) werkt of omdat je dezelfde soort pan al hebt. Welke pannen gebruik je niet en zou je weg kunnen doen?

Wanneer je hiermee klaar bent, haal je al je bakspullen tevoorschijn en daar ga je op dezelfde manier mee aan de slag. Succes!

Als de pannen en/of bakspullen nog goed zijn dan kun je er vast iemand anders (ken je bijvoorbeeld iemand die op kamers gaat?) of de kringloop blij mee maken.

26. Kranten

Ga vandaag aan de de slag met dag-, week- en reclamebladen.

Verzamel alle dag- en weekbladen. Leg de krant van vandaag en het weekblad van deze week apart (mits je deze nog niet gelezen hebt) en doe de rest bij het oud papier.
Wellicht heb je ook nog (oude) reclamefolders en krantjes liggen, doe daar hetzelfde mee.

Het zijn niet voor niets reclameblaadjes of dag- en weekbladen. Als je die weken later gaat lezen is het nieuws of de aanbieding inmiddels al weer achterhaald.

27. Vazen en bloempotten

Vandaag gaan aan de slag met de vazen en bloempotten.

Er is vast wel een vaas of pot die je ooit gekocht of gekregen hebt en foeilelijk vindt. Doe die gelijk weg. Zijn er nog vazen of potten die beschadigd zijn of die blijken te lekken als je er wat in doet of die je eigenlijk nooit gebruikt om welke reden dan ook. De potten en vazen die nog heel zijn kunnen naar de kringloop. 

Je zou ook wanneer je iemand een bosje bloemen cadeau doet daar een van je vazen bij kunnen geven die van jou weg mogen.

Wanneer je klaar bent pak je je mooiste pot of vaas en koop je een bloemetje voor jezelf als beloning. Dat heb je verdiend, geniet ervan!

28. Bestekla

Deze dag gaan we de keukenla(des) onder handen nemen. Begin met één la.

Liggen er voorwerpen in die daar niet horen? Berg ze dan op de juiste plek op. Liggen er voorwerpen die niet gebruikt worden? Hoeveel bieropeners en scharen heb je er liggen? Misschien liggen er wel Chinese eetstokjes die je nooit gebruikt.

Haal de la helemaal leeg, maak hem schoon en stop alles wat je gebruikt (en hier hoort te liggen) weer terug in de la. Doe alles wat mag en bruikbaar is voor een ander) in de doos voor de kringloopwinkel.

Heb je nog voldoende tijd over dan start je met de volgende la. Zo niet dan pak je de andere lades een volgende keer aan. Succes!

blog-overzichtelijke mailbox

29. Mailbox

Zou jij wel wat meer overzicht in je mailbox kunnen gebruiken en tips willen hoe je deze ook overzichtelijk kunt houden? Lees dan mijn blog “In 3 stappen een overzichtelijke mailbox krijgen én houden”.

Ook kun je daar (gratis) het stroomschema downloaden.

Voor de meeste mensen is dit niet een klus die in één dag is geklaard. Maak vandaag het begin en zet het daarna in je agenda of op je to-do-lijst. Als je er bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten mee aan de slag gaat, zul je zien dat je steeds een stapje verder komt. Succes!

30. Foto’s

Vandaag maak je een begin aan het opschonen van je (digitale) foto’s. Start bijvoorbeeld met het opschonen van de foto’s van afgelopen week op je telefoon.

Het is vast een hele klus, maar denk eraan dat als je dit iedere dag 10 minuutjes doet, je steeds een stap verder komt. En “ik heb geen tijd” is geen excuus, want de meeste van ons spenderen iedere dag meer dan 10 minuten tijd om op social media, dus dan heb je ook tijd om je foto’s op te schonen 😉

Laat je me via een DM of social media (vergeet me dan niet te taggen) weten of je een begin hebt gemaakt met het opschonen van je (digitale) foto’s? Succes en ga zo door!

Mocht je nog vragen hebben of (vrijblijvend) kennis willen maken om te kijken wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me dan een bericht via mijn contactformulier.

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987