6 TIPS WAT JE KUNT DOEN MET DE TEKENINGEN EN KNUTSELWERKJES VAN JE KIND!
Het einde van het schooljaar komt in zicht en ook het afgelopen jaar zullen er vele leuke tekeningen en knutselwerken zijn gemaakt door je kind(eren). Je kunt niet alles bewaren, dus hoe zorg je ervoor dat je kasten opgeruimd blijven en niet uitpuilen van de creaties van je kind(eren)? Hieronder 6 tips om je daarbij te helpen!
- Zorg ervoor dat je een vaste plek in huis hebt waar je alle tekeningen, boekjes en knutselwerkjes van school bewaard worden. Zet bijvoorbeeld brievenbakjes in een kast waar ieder kind een eigen bakje heeft om zijn/haar tekeningen in te bewaren. Zelf gebruik ik meerdere van deze bakjes op elkaar om daarin wit tekenpapier, gekleurd (knutsel)papier en (geprinte) kleurplaten te bewaren. Plak zelfgeschreven of met een lettertang gemaakte stickers op de bakjes, zodat je weet wat waar opgeborgen moet worden. En wil je kind gaan knutselen dan vindt hij/zij gelijk de juiste spullen om creatief aan de slag te gaan.
Vergeet ook niet om de naam en datum op (de achterkant van) het kunstwerk te schrijven. Dat is leuk voor later.
Wanneer het bakje van je kind vol is is het tijd om samen uit te zoeken wat er wel en niet bewaard gaat worden. Dit is gelijk een goede oefening voor je kind om te leren dat je niet alles kunt bewaren en dat daarbij keuzes gemaakt moeten worden.
- Creëer een hoekje voor het uitstallen van (3D) knutselwerkjes en het ophangen van een aantal tekeningen. Bijvoorbeeld aan een deur, de muur of een draad met leuke knijpers. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, spreek je met je kind(eren) af hoeveel kunstwerken er mogen hangen en/of staan. Is het vol? Laat de kinderen dan weer zelf (mee) beslissen wat weg kan om plaats te maken voor iets nieuws.
- Je kunt ook elk kind 1 of 2 lijsten geven waar ze hun mooiste tekening in mogen doen. Verwissel de tekening wanneer er een nieuw kunstwerk gemaakt is dat een ereplekje aan de muur verdient.
- Schaf per kind een plakboek aan. De mooiste tekeningen mogen hierin geplakt worden. Denk eraan om selectief te zijn, want niet alles kan ingeplakt worden.
- Je kunt ook kiezen voor één doos waar je kind de mooiste tekeningen, kaarten, werkboekjes etc. in mag bewaren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een witte kartonnen opbergdoos die je kind dan aan de buitenkant kan versieren. Of heb je liever een plastic opbergdoos met deksel waardoor spullen beter beschermd zijn tegen zilvervisjes? Is de doos vol? Dan zal er weer gekeken moeten worden wat er wel en wat er niet bewaard gaat worden.
- Je kunt ook foto’s maken van de (3D) kunstwerken en tekeningen, zodat het origineel weggegooid kan worden, maar de herinnering bewaard blijft. Je kunt ervoor kiezen om alleen de creatie op de foto te zetten of met je kind erbij, zodat je gelijk ziet op welke leeftijd het gemaakt is. Je kunt hiervoor superhandige apps gebruiken, zoals Friddo, Keepy, Artkive en KidsQuote. Bij sommige apps kun je de foto’s ook nog delen met anderen (leuk voor opa en oma), geluidsfragmenten opnemen of je foto’s af laten drukken in een album.
Kijk wel uit dat je niet honderden foto’s gaat maken, want dan is het overzicht kwijt en zijn het later te veel foto’s om nog terug te gaan kijken.
Veel plezier met deze tips! Heb jij nog een tip of gebruik je een handige app? Laat het me dan hier weten, alvast bedankt!
P.S. Ben jij benieuwd hoe jij jouw kind (al van jongs af aan) kunt leren opruimen? Lees dan mijn blog 6 Tips om je kind te leren opruimen!