10 TIPS OM LANGER VAN JE VAKANTIE

TE GENIETEN!

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik leef altijd wel naar mijn vakantie toe. Dan is het eindelijk zover en dan vliegt die vakantie, waar je je zo op verheugde, veel te snel voorbij én zodra je weer aan het werk bent is dat vakantiegevoel na een dag werken alweer verdwenen. Best jammer toch?

Inmiddels weet ik dat het anders kan. Ik las artikelen over dit onderwerp en volgde de workshop “Vakantiemodus AAN” van de Structuurjunkie met leuke tips. Wil jij er dit jaar ook voor zorgen dat je je vakantie optimaal beleeft en het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthoudt? Lees dan snel verder en pas onderstaande tips toe! Je zult zien dat je dit jaar meer én langer van je vakantie geniet.

 

Tips voor een perfectie vakantie.

 

1. Zorg dat je op tijd start met een goede planning voor het afronden en eventueel overdragen van je werkzaamheden én bereid je voor op je vakantie.

2. Neem mentaal afstand van je werk. Start bijvoorbeeld je “Out of office reply” een werkdag eerder dan dat je daadwerkelijk afwezig bent, zodat je je laatste werkdag rustiger af kunt sluiten. Laat je afwezigheidsmelding ook een dag langer doorlopen, zodat je je eerste dag weer rustig op kunt starten. En tijdens je vakantie laat je je mailbox dicht. Mocht je functie dit niet toelaten, plan dan een vaste tijd in waarop je je mail checkt en bereikbaar bent voor collega’s, zodat je niet de hele dag alsnog in de werkmodus zit. Zie ook tip 4.

3. Zorg dat je je ontspant op vakantie. Voor de één betekent dit met een boek bij het zwembad en voor een ander het bezoeken van de stadjes in de buurt en voor weer een ander actieve fietstochten maken.

4. Zorg ervoor dat er ruimte is om je eigen keuzes te maken in wat jij wil doen op je vakantie, zeker wanneer je met meerdere mensen op vakantie gaat. Ga bij jezelf na wat jij graag wil doen op vakantie en maak dat bespreekbaar. Wil je je werkmail wel of niet checken op vakantie, ben je wel of niet bereikbaar voor anderen, voor je werk (en op welk tijdstip)?

5. Ga prettige (nieuwe) uitdagingen aan, doe iets buiten je comfortzone. Ga een nieuwe taal of hobby leren, onderneem een (sportieve) activiteit die je nog ooit hebt gedaan. Of ga een sociale uitdaging aan, bijvoorbeeld op vakantie naar een café om contact te maken met de locals.

6. Versterk de band met de mensen om je heen zoals je gezin, je buurt, familie, medereiziger of locals door samen dingen te doen, tijd met elkaar door te brengen en interesse in elkaar te tonen.

7. Geef betekenis aan je vakantie. Bied een ander je hulp aan, doe vrijwilligerswerk, draag iets bij aan de gemeenschap waar je leeft of waar je verblijft, doe iets voor de natuur, bijvoorbeeld zwerfafval opruimen of een bloementuin voor de bijen aanleggen. Kies iets wat bij je past.

 

Tips om dat heerlijke vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

1. Varieer. Het is heerlijk om op vakantie even niks te doen, om relaxt bij het strand of het zwembad te liggen. Wanneer je activiteiten echter te veel op elkaar lijken, leveren deze niet de blijvende herinneringen op waar je later nog steeds op “aan” gaat als je aan je vakanties denkt.

Doe daarom op vakantie zoveel mogelijk verschillende ervaringen op. Dan sla je een variatie aan herinneringen op in plaats van één eenzijdige herinnering. Dit hoeven echt geen spectaculaire activiteiten te zijn, het zit hem al in kleine variaties. Wandel eens een onbekende route of kies een gerecht van de menukaart wat je nog nooit gegeten hebt.

2. Leer nieuwe dingen. Bij tip 5 voor een perfecte vakantie heb je er al meer over gelezen: ga een nieuwe uitdaging aan. Je hersenen houden van nieuwe prikkels. Wanneer jij namelijk nieuwe ervaringen opdoet, geef jij jouw brein de kans om diepere onderlinge verbindingen te leggen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat jij op een later tijdstip makkelijker een herinnering “oproept”. Hierdoor herinner je je een nieuwe ervaring veel langer dan dat zoveelste dagje aan het zwembad.

3. Peak-end rule. Wanneer je terugkijkt naar een ervaring zijn er twee dingen belangrijk: het hoogte- en dieptepunt én het laatste moment van je ervaring. Eén van die twee beïnvloedt onbewust jouw algehele herinnering van die totale ervaring: het zogenaamde peak-end rule.

Je herkent het vast wel. Wanneer je vakantie start met slecht weer, maar eindigt met prachtig zonnig weer dan zal je je na verloop van tijd die regen nauwelijks meer herinneren. Waren je laatste vakantiedagen echter erg regenachtig dan zal dat je veel langer in je herinnering blijven.

Je brein onthoudt ervaringen dus het beste wanneer deze zich tijdens een piekmoment en op het einde van de vakantie voordoen. Ga daarom tijdens je vakantie af en toe buiten je comfortzone, doe gevarieerde, positieve en nieuwe dingen én plan aan het einde van je vakantie die leuke activiteit of ga nog ergens lekker uiteten. Op die manier houd jij je vakantiegevoel en je positieve herinneringen aan die vakantie langer vast.

Ik ben heel benieuwd wat je met bovenstaande tips gaat doen. In ieder geval een hele fijne vakantie gewenst, geniet ervan!!

Laat je me weten hoe je vakantie was en of de tips geholpen hebben om je vakantie intenser te beleven en het vakantiegevoel langer vast te houden? Ik hoor het graag.

P.S. Heb jij “inpakstress” wanneer je je koffer in gaat pakken? Lees dan mijn blog 5 tips om je (vakantie)koffer in te pakken!

Fox Organizing
Natalie Vossenberg
Boxmeer

natalie@foxorganizing.nl
06-20858987